• Armata israeliană a bombardat intens Fâșia Gaza, cu peste 200 de rachete noaptea trecută. 
  • Punctul de trecere a frontierei Rafah, dintre Egipt și Gaza, s-a deschis luni dimineața la ora 09:00, pentru câteva ore.
  • Astăzi, Rishi Sunak a afirmat că salvarea celor patru prizonieri israelieni din zona Nuseirat este o „ușurare uriașă”.

UPDATE ORA 22:15 – Ministrul ultranaționalist Ben-Gvir cere un loc în cabinetul de război al lui Gantz

Ministrul israelian de extremă-dreapta al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a cerut locul acum vacant al lui Benny Gantz în cabinetul de război, imediat după ce a fost anunțată demisia acestuia.

„Am emis o cerere către prim-ministru … pentru a mă alătura cabinetului de război”, a declarat Ben-Gvir într-o scrisoare postată pe X.

Puterea Evreiască ultranaționalistă, condusă de Ben-Gvir, deține șase locuri în parlament.

Recomandări

IDF BOMBARDEAZĂ
HARRY POTTER E INTERZIS
ZILELE BUCUREȘTIULUI
CE FACI ÎN WEEKEND?
SE SCHIMBĂ LEGEA
TÎLVĂR SCHIMBĂ STRATEGIA

UPDATE ORA 21:35 – Netanyahu: „Nu este momentul să abandonăm lupta”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a emis o scurtă declarație în care îi cere lui Benny Gantz să nu „abandoneze frontul”, după ce acesta a anunțat că părăsește guvernul de urgență.

„Benny, nu este momentul să abandonezi bătălia – este momentul să ne unim forțele”, a declarat Netanyahu.

Nu se așteaptă ca plecarea sa să dărâme guvernul, o coaliție care include partide religioase și ultranaționaliste, dar aceasta marchează prima lovitură politică pentru Netanyahu după opt luni de război în Gaza. Plecarea lui Gantz nu va pune în pericol majoritatea parlamentară de 64 de locuri în Knesset, care are 120 de locuri, deținută de coaliția de dreapta aflată la putere.

Netanyahu a declarat că viitorul Israelului depinde de continuarea războiului. „Ne-am angajat să obținem victoria absolută și nu vrem și nici nu ne putem permite să părăsim arena, deoarece viitorul statului depinde de acest lucru și nu avem altă opțiune decât să facem acest lucru. De asemenea, ne-am angajat să eliberăm ostaticii prin diverse mijloace. Nu voi intra în detalii”.

UPDATE ORA 20:40 – Comandantul diviziei Gaza a armatei israeliene a demisionat

Generalul de brigadă Avi Rosenfeld este primul comandant de luptă al armatei israeliene care demisionează de la 7 octombrie, relatează The Times of Israel.

În scrisoarea sa de demisie, acesta a scris că a eșuat în misiunea sa de a proteja civilii israelieni din orașele și satele de de-a lungul Fâșiei Gaza.

„Intenționez să continui să iau parte la anchete și la învățarea lecțiilor, să fac totul pentru ca ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie să nu se mai întâmple în viitor”, a declarat Rosenfeld, citat de Agerpres.

Ziarul a precizat că Rosenfeld este doar al doilea ofițer de rang înalt din armată care demisionează din cauza atacului Hamas, după ce șeful Direcției de Informații Militare a anunțat că demisionează în aprilie.

UPDATE ORA 19:15 – SUA îndeamnă Israelul să „opereze diferit” pentru a evita pierderea de vieți nevinovate

Consilierul pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că SUA continuă să îndemne Israelul să evite pierderea de vieți nevinovate în Gaza, în timp ce desfășoară misiuni precum cea în urma căreia patru prizonieri israelieni au fost eliberați sâmbătă, dar care a dus la moartea a peste 270 de palestinieni.

„Acum, am spus tot timpul că Israelul ar trebui să opereze într-un mod, nu doar în concordanță cu legile războiului, ci și luând măsuri suplimentare de precauție pentru a încerca să protejeze civilii”, a declarat Sullivan pentru ABC News într-un interviu acordat de la Paris, unde l-a însoțit pe președintele Joe Biden pentru comemorarea a 80 de ani de la Ziua Z.

„Am vorbit despre domeniile în care am dori să îi vedem operând diferit, în care am dori ca ei să fie mai preciși, mai direcționați în operațiunile lor”, a spus el.

UPDATE ORA 18:00 – Brigăzile Qassam susțin că Israelul a ucis prizonieri în timpul „operațiunii de salvare” din Nuseirat

Aripa armată a Hamas, Brigăzile Qassam, a declarat că trei prizonieri israelieni, inclusiv un cetățean american, au fost uciși în timp ce soldații israelieni au lansat un atac asupra taberei de refugiați Nuseirat din Gaza.

Grupul a făcut această afirmație într-o declarație publicată pe canalul său Telegram. Forțele israeliene au eliberat patru prizonieri, dar au ucis peste 274 de palestinieni în timpul atacului.

UPDATE ORA 17:00 – Houthis din Yemen revendică atacul din Marea Roșie asupra unui distrugător britanic

Gruparea armată a declarat că a tras rachete balistice asupra unui distrugător britanic, HMS Diamond, în Marea Roșie.

Houthis a afirmat într-o declarație că atacul a fost „precis”, dar nu a precizat dacă a provocat pagube. Gruparea a declarat că a atacat, de asemenea, două nave comerciale pe care le-a identificat ca fiind Norderney și Tavvishi.

În declarație se spune că Norderney și Tavvishi – care se afla în Marea Arabiei – au fost ambele lovite și că pe Norderney a izbucnit un incendiu.

UPDATE ORA 16:15 – Israelianul Gantz va ține un discurs important în această seară

Ministrul cabinetului de război Benny Gantz va susține în această seară o alocuțiune în care se așteaptă să demisioneze din guvern, potrivit site-ului israelian de știri Ynet.

Gantz, care a promis că va demisiona din guvern până pe 8 iunie dacă Netanyahu nu va reuși să stabilească un plan postbelic pentru Gaza, plănuia inițial să țină discursul aseară, dar l-a amânat din cauza operațiunii israeliene Nuseirat, care a ucis sute de palestinieni.

Netanyahu, care se străduiește să își mențină coaliția șubredă, a îndemnat toți membrii cabinetului să rămână în guvern, susținând că țara are nevoie de unitate pentru a face față provocărilor sale „enorme”.

UPDATE ORA 15:00 – Israelul folosește fosforului alb în Liban provocând daune de durată

După cum a raportat Al Jazeera în martie, Israelul continuă să folosească  muniții cu fosfor alb  în sudul Libanului, provocând daune de durată și alungând sătenii. Oficialii israelieni amenință cu un război peste granița lor de nord.

Un nou raport publicat miercuri de Human Rights Watch (HRW) este de acord, arătând că atacurile cu fosfor alb „pun civilii în pericol grav” și „contribuie la strămutare”.

„Folosirea de către Israel a munițiilor cu fosfor alb exploziv în zonele populate dăunează fără discernământ civililor și i-a determinat pe mulți să-și părăsească casele”, a declarat Ramzi Kaiss, cercetător pentru Liban la HRW, în raport.

UPDATE ORA 14:00 – Forțele israeliene arestează 22 de persoane în ultimele raiduri din Cisiordania

Arestările au fost concentrate în Jenin, multe în orașul Arrabeh, unde s-a raportat anterior că forțele israeliene au deschis focul asupra unui vehicul.

Alte arestări au avut loc în guvernoratele Hebron, Tulkarem, Ramallah și el-Bireh, Qalqilya și Ierihon.

În total, forțele israeliene au arestat 9.125 de persoane în raiduri aproape zilnice în Cisiordania începând cu 7 octombrie.

UPDATE ORA 13:00 – Rachetele continuă să lovească centrul Gazei

Patru palestinieni uciși tocmai au ajuns la Spitalul Al-Aqsa după ce echipele de apărare civilă au scos cadavrele din tabăra de refugiați Maghazi.

Au existat, de asemenea, câteva lovituri aeriene în cartierul Darraj din orașul Gaza, precum și bombardamente de artilerie și lovituri aeriene în partea de est a orașului Deir el-Balah.

Bombardamentul continuu al caselor palestinienilor din Deir el-Balah, Bureij și Rafah continuă.

UPDATE ORA 12:00 – Atacul israelian de la Rafah a ucis 2 persoane

Obuzele israeliene în cartierul Tal as-Sultan din Rafah au ucis doi palestinieni.

După cum s-a raportat mai devreme, avioanele de război israeliene au atacat și zona Shaboura în Rafah peste noapte.

Din 7 mai, când Israelul a pus mâna pe partea palestiniană a punctului de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, forțele sale s-au deplasat mai adânc în orașul din sudul Gazei, forțând peste un milion de oameni să fugă.

UPDATE ORA 11:00 – Operațiunea mortală a Israelului în Nuseirat a umbrit discuția de încetare a focului

În acest moment, nimeni în Israel nu vorbește despre un acord de încetare a focului. Toată lumea vorbește despre această operațiune militară de la Nuseirat pe care o consideră un succes masiv.

Dar costul acesteia – 226 de palestinieni morți și nenumărați alții răniți – nu se vorbește deloc în Israel.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, sosește mâine în Israel. El se va întâlni cu armata, oficiul de externe și prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

El va promova acordul de încetare a focului. Aceasta este acum strategia americană. Cât de departe va ajunge rămâne de văzut.

Deși israelienii sunt foarte îngrijorați de detaliile propunerii de încetare a focului, totul este asupra Hamas. Americanii au fost foarte clari – ei spun că Hamas trebuie să accepte acest acord, Hamas trebuie să accelereze. Nu a existat nicio critică la adresa israelienilor.

UPDATE ORA 10:00 – „Crimă odioasă”: Kuweitul condamnă atacul israelian asupra taberei de la Nuseirat

Kuweitul s-a alăturat unui cor de voci care denunță atacul Israelului asupra taberei Nuseirat , care sâmbătă a ucis cel puțin 210 de persoane și a rănit peste 400.

Într-o declarație, Ministerul a numit atacul drept o „crimă odioasă” care constituie o „încălcare flagrantă a dreptului internațional”.

De asemenea, a cerut comunității internaționale și Consiliului de Securitate al ONU să „își asume responsabilitățile în oprirea acestei agresiuni barbare” împotriva palestinienilor.

UPDATE ORA 09:00 – Locuitorii din centrul Gazei se simt „îngroziți” după atacul de la Nuseirat

Ziua a fost foarte grea pentru toată lumea din zona centrală, mai ales având în vedere că mulți au fugit acolo din Rafah pentru că au considerat că este o zonă sigură. Vorbim despre familii complet distruse. Distrugerea în zonă este masivă.

Spitalul Al-Aqsa este copleșit. Cel puțin 400 de palestinieni au fost răniți în câteva ore și aduși acolo, iar unitatea fusese deja plină de răniți. Rănile sunt foarte critice. Unii oameni au nevoie de amputare imediată.

Femeile și copiii care caută adăpost în spital mi-au spus că vor rămâne acolo pentru că nu au unde să meargă. Oamenii simt că sunt prinși în capcană. Ei nu mai pot merge mai spre nord sau mai spre sud. Sunt îngroziți că atacul de ieri se va repeta.

UPDATE ORA 08:00 – Zeci de mii de oameni marșează din nou la Londra cerând încetarea focului în Gaza

Rory Challands de la Al Jazeera relatează din capitala Marii Britanii despre ultimul marș pro-palestinian care va avea loc în oraș.

„Aceasta este acum demonstrația pro-palestiniană numărul 15 din Londra, iar militanții, manifestanții încearcă să mențină impulsul, încercând să mențină această presiune asupra politicienilor”, a spus Challands.

„Ei vor o încetare a focului acum. Ei vor să pună capăt armelor [trimise] în Israel”, a spus el.

UPDATE ORA 07:00 – Copiii răniți și fără familie sunt tratați la Spitalul Al-Aqsa după atacul de la Nuseirat

Jamal Salha, medic la Spitalul Al-Aqsa din Deir el-Balah, spune că unitatea este plină de pacienți cu traumatisme, inclusiv copii, grav răniți în atacul nediscriminat al Israelului asupra taberei de refugiați Nuseirat de sâmbătă.

„În departamentul nostru de neurochirurgie, am adus peste 20 de pacienți cu leziuni grave ale capului”, a spus Salha pentru Al Jazeera. „Unul dintre ei a fost un copil cu o accidentare la cap care a necesitat o intervenție chirurgicală. Un altul era un copil cu răni la cap din cauza schijelor. „Acesta era fără familia lui, cel mai probabil familia lui a fost ucisă”, a spus Salha.

UPDATE ORA 03:00 – Manifestație în Cisiordania pentru atacul israelian asupra Nuseirat

Oamenii au ieșit în stradă în Nablus, în Cisiordania ocupată, pentru a protesta după ce se pare că peste 200 de palestinieni au fost uciși într-un atac israelian asupra taberei de refugiați Nuseirat, relatează agenția de presă Wafa.

Participanții la marș au cerut comunității internaționale să facă mai mult pentru a pune capăt crimelor de război ale Israelului și pentru unitatea palestiniană împotriva agresiunii israeliene, a raportat Wafa.

UPDATE ORA 02:00 – Poliția israeliană spune că 33 de oameni au fost arestați la protestul de la Tel Aviv

Am raportat despre arestări la proteste antirăzboi și antiguvernamentale din Haifa și Tel Aviv în Israel.

Poliția israeliană spune acum că numărul persoanelor arestate la protestele de la Tel Aviv a crescut la 33, relatează The Times of Israel.

UPDATE ORA 01:00 – Noi lovituri aeriene israeliene asupra Nuseirat

Corespondentul Al Jazeera din Gaza relatează că avioanele de război israeliene au vizat o casă din zona al-Dawa din estul taberei de refugiați Nuseirat.

Astăzi, atacurile israeliene asupra Nuseirat au ucis cel puțin 210 palestinieni și au rănit 400, într-o operațiune care a redus patru prizonieri israelieni ținuți acolo.

Știre inițială

Brigăzile Quds, aripa armată a Jihadului Islamic Palestinian, afirmă într-un comunicat că a bombardat cu rachete zonele din jurul Fâșiei Gaza.

În tandem, presa israeliană raportează că sirenele de raid aerian au sunat în orașele israeliene Sderot, Kfar Azza și Nir General, toate aflate în apropierea Fâșiei Gaza.

Astăzi, Rishi Sunak a afirmat pe X că salvarea celor patru prizonieri israelieni din zona Nuseirat, unde atacurile israeliene au ucis cel puțin 210 palestinieni și au rănit 400, este o „ușurare uriașă”.

Este „înduioșător să vezi imaginile cu ei reuniți cu familiile lor”, a continuat el, fără a menționa bilanțul neobișnuit de ridicat al morților în urma atacurilor isralei de astăzi asupra Fâșiei Gaza.

„Vom continua să depunem eforturi pentru a pune capăt luptelor, precum și pentru a asigura siguranță și securitate pentru toți”, a adăugat el.

Citește și